Det ”nye” Afghanistan

Mod alles forventning indtog eller generobrede Taliban magten i Afghanistan på rekordtid. Den 15. august efter blot og vel en uge indtog Taliban hovedstaden Kabul. De amerikanske tropper og dermed også NATO partnerne forlader officielt landet 31. august. Efter 20 års krigsførelse og efter at have forsøgt at indføre demokrati i Afghanistan. Kaotiske situationer har opstået omkring lufthavnen i Kabul, hvor ambassadepersonale, hjælpere og andre med tilknytning til vesten desperat har forsøgt at komme ud af landet. De eneste tilbageblevne og åbne ambassader er den russiske og kinesiske. Nogle håber på at Taliban har ændret sig og blevet mere afdæmpede, hvilket de første dages udmeldinger fra Taliban kunne tyde på. Men er det realistisk?

Den amerikanske præsident Joe Biden har mødt stor kritik for at denne situation kunne opstå, men sagde på en tale følgende: ”Amerikanske tropper skal ikke kæmpe og dø i en krig, som den afghanske hær ikke selv har lyst til at kæmpe”.

Det er fristende at stille kortene dette spørgsmål: ”Hvordan udvikler situationen sig i Afghanistan efter Talibans magtovertagelse?”

Disse kort dukkede op.

”Hvordan udvikler situationen sig i Afghanistan efter Talibans magtovertagelse?”

Det første, det midterste og det sidste kort er de toneangivende i oplægget. Midterkortet er oplæggets krumtap og udgør et centralt element i oplægget. Bjørnen er et magtfuldt kort, hvilket yderligere understreges af det indsatte spillekort – klør konge. Taliban sidder tungt på magten, som de vil gøre alt for at beholde. Koste hvad det vil. Kortet viser at de aktivt (klør) vil konsolidere deres magt. Med leen på kortet i midten vil de gøre alt for at fjerne eller dræbe de afghanere, som ikke deler deres værdier og syn på lov og ret (ruder 10). De vil gå grundigt til værks med denne opgave (ruder 10). Bjørnen og leen sammen kan vise brutalitet.

Offentligheden og det sociale liv vises af parken og spejlet over det midterste kort forbinder det sig med ræven. Ræven manipulerer, bedrager og fører gerne modstandere bag lyset. Man kan ganske enkelt ikke stole på Talibans udmeldinger. Klør 9 peger i retningen af at Taliban også vil manipulere på den udenrigspolitiske scene. Hjerter Es som er det indsatte kort i ræven viser, at en målrettet og ekstrem religiøs retning er deres kompasnål. Hvad så med det sidste kort månen? Ja, man kan sige at natten har sænket sig over Afghanistan. Månen og ikke solen er fremme. Dog bærer hjerter 5 et håb. Ikke alle afghanere deler Talibans verdenssyn og styrken af denne opposition er endnu ikke gået op for Taliban.

Skrevet 21. august 2021

Viste kort: Gypsy Witch, Fortune Telling, Playing Cards, © U.S Games Systems, INC