Mette Frederiksen – ny NATO generalsekretær?

Forsvarsalliancen NATO, som har 31 medlemslande, skal have ny generalsekretær efter norske Jens Stoltenberg. Rygterne svirrer i luften i både danske og udenlandske medier. Bliver statsminister Mette Frederiksen NATOs ny generalsekretær? Spekulationer om svaret på dette spørgsmål har floret med tiltagende styrke efter at statsministeren var på statsbesøg i USA i starten af juni.
Mette Frederiksen har hårdnakket benægtet, at hun er kandidat til posten. Kort efter hendes besøg hos Joe Biden i det Hvide Hus kom den britiske premierminister Rishi Sunak på besøg. Storbritannien har en kandidat, nemlig deres forsvarsminister, Ben Wallace. Han har ovenikøbet tidligere givet udtryk for interesse for stillingen. På en efterfølgende pressekonference blev Biden spurgt om det var på tide, at NATO får en britisk generalsekretær. Svaret var: ”måske”.
Men hvad siger Frankrig? De har tidligere givet udtryk for at den kommende generalsekretær skal komme fra et EU land og med det britiske Brexit er døren nok lukket til posten for briterne.
Nogle har givet udtryk for, at det er på tide med en kvindelig NATO generalsekretær og her har blandt andet EU’s Kommissionsformand, Ursula Von der Leyen været nævnt.
De 31 medlemslande skulle meget gerne være enige om en kandidat inden næste NATO-topmøde i Vilnius i Litauen den 11. juli.

Hvad er muligheden eller sandsynligheden for, at Mette Frederiksen bliver NATOs kommende generalsekretær? Dette spørgsmål stiller vi kortene. Oplægget læses fra bunden og op.

Hvad er muligheden eller sandsynligheden for, at Mette Frederiksen bliver NATOs kommende generalsekretær?

Det første kort markerer, hvad spørgsmålet drejer sig om og baggrunden. Det magtfulde spar es indikerer, at der skal findes en ny generalsekretær. Til den stilling er Mette Frederiksen særdeles kvalificeret, hvad ruder 10 fortæller. Der er ikke noget at udsætte på hendes faglighed og ansvarsfuldhed. Jobbet synes skræddersyet til hende. Kigger vi på kortet ved siden af, får vi et praj om, hvad som kunne være en forhindring for at hun bliver den foretrukne kandidat til posten. Den joviale, omsorgsfulde hjerter dame dukker op. Det kan vise to ting. Enten er der en anden kvindelig kandidat, som bliver foretrukket, eller at man i den nuværende særdeles anspændt situation med Rusland og Kina ønsker en mand på posten. Jeg hælder mest til den sidste mulighed, da man må gå ud fra, at en anden mere kvalificeret kvindelig kandidat ikke ville træde frem som hjerter dame, men snarere som ruder dame.

Spar 4 afslutter oplægget, som spar es indledte. Forsvarsalliancen NATO er symboliseret ved spar 4. Samtidigt er spar 4 svaret på spørgsmålet. Med et spørgsmål om NATO måtte man forvente spar på bordet. NATO er en forsvarsalliance og ikke en fredsbevægelse og i det perspektiv vælger jeg at se spar 4 som et positivt kort. Dog kan spar 4 indikere en forhaling af processen, men trods det er der sandsynlighed for, at Mette Frederiksen bliver den kommende NATO generalsekretær.
Hvis vi lægger sparværdierne sammen, får vi summen 5. Ruder 10, som viser Mette Frederiksens kvalifikationer og duelighed, lader sig dele af tallet 5. Tallene 5 og 10 er på bølgelængde med hinanden. Endnu et lod i den vægtskål, som betoner sandsynligheden for at hun får jobbet.

Viste kort: Bicycle, Aviary (Nicholas Matej), © The United States Playing Card Company