Putins tanker om den ukrainske situation

I skrivende stund har der i flere dage været hektisk kommunikation mellem flere statsledere i et forsøg på at finde en diplomatisk løsning på den yderst højspændte situation omkring Ukraine og Rusland. Rusland har langs den Ukrainske grænse udstationeret omkring 130.000 soldater og en militær øvelse gennemføres sammen med Hviderusland (Belarus) på Hvideruslands territorium. Hviderusland har som Rusland grænse til Ukraine og støtter fuldt ud Putin.
Ukraine vil gerne være medlem af NATO. Den nuværende situation trækker spor helt tilbage til Stalins tid, 2. verdenskrig og 2014. Ønsket om medlemskab af NATO er Rusland stålsat imod og vil måske for enhver pris forhindre at det sker. Siden Sovjetunionens fald er flere af de tidligere østbloklande blevet medlem af NATO og Rusland føler sig mere og mere klemt af NATO og de vestlige værdier.

Og pludselig er alvoren gået op for Vesten. Overvejer Putin at invadere Ukraine? Situationen har sendt rystelser gennem Sverige og Finland og hele den vestlige verden. Mystiske (militære) droner flyver over atomkraftværker i Sverige og over Stockholm. Svenskerne sender soldater til Gotland. Danmark forbereder at sende to F-16 fly til Bornholm. Storbritannien vil sende våben til Ukraine. USA gør det samme.
Den nye endnu ikke åbnede gasledning fra Rusland Nord Stream 2 – som løber lige syd for Bornholm – truer Vesten med ikke at åbne. Tyskland har gjort sig ganske afhængig af den russiske gas og har været meget spage med at støtte denne sanktionsmulighed. Historiens åg hviler også på Tysklands skuldre idet op mod 30 millioner mennesker mistede livet på Østfronten under 2. verdenskrig.
Alt imens Putin flere gange har udtalt at Rusland ikke har i sinde at invadere Ukraine.

Vesten truer med ganske alvorlige sanktioner, hvis Putin skulle invadere Ukraine. Men som den russiske ambassadør i Sverige Viktor Tatarintsev udtalte i et interview til det svenske Aftonbladet.

“- Undskyld mit sprog, men vi er skideligeglade med alle deres sanktioner.

… Vi har allerede haft mange sanktioner, og på en måde har det haft en positiv effekt på vores økonomi og landbrug.”

På præsident Putins officielle website har han den 12. juli 2021 lagt en ganske lang og uddybende artikel op: ”On the Historical Unity of Russians and Ukrainians“. Artiklen er interessant læsning og er da også blevet citeret af Politiken og DR. Den giver et indblik i nogle af de tanker, som Putin gør sig omkring den historiske baggrund. Her et par citater:
“During the recent Direct Line, when I was asked about Russian-Ukrainian relations, I said that Russians and Ukrainians were one people – a single whole. These words were not driven by some short-term considerations or prompted by the current political context. It is what I have said on numerous occasions and what I firmly believe.”

…I am confident that true sovereignty of Ukraine is possible only in partnership with Russia. Our spiritual, human and civilizational ties formed for centuries and have their origins in the same sources, they have been hardened by common trials, achievements and victories. Our kinship has been transmitted from generation to generation. It is in the hearts and the memory of people living in modern Russia and Ukraine, in the blood ties that unite millions of our families. Together we have always been and will be many times stronger and more successful. For we are one people.”

Putin slutter med disse ord:
“And I will say one thing – Russia has never been and will never be ”anti-Ukraine“. And what Ukraine will be – it is up to its citizens to decide.”

Det amerikanske Atlantic Council, bragte den 23. januar i år en artikel “Disarming Putin’s history weapon”, som kritisk gennemgår Putins artikel. De skriver:
“Ever since 2014, Russian President Vladimir Putin has weaponized history as part of his hybrid war against Ukraine. On numerous occasions, most infamously in his July 2021 essay “On the Historical Unity of Russians and Ukrainians,” Putin has used highly selective interpretations of the past to undermine Ukrainian national identity and legitimize his own expansionist imperial ambitions.”

I flere nyheder har man i det sidste stykke tid gang på gang kunnet læse, at vi ikke kender Putins tanker og planer. Så det er fristende at se, hvad kortene mon kan fortælle os.
Spørgsmålet lyder: “Vis Putins tanker omkring den ukrainske situation”:

Putins tanker om den ukrainske situation

Oplægget er et øjebliksbillede af Putins tanker om den ukrainske situation.
Oplægget læses som et “U”. Altså i denne rækkefølge: hjerter knægt, spar 3, spar 10 og spar dame. Det første som falder i øjnene, er de mange spar og fraværet af klør og ruder. Det fortæller allerede om stærke (nationalistiske) følelser, men også om at Putin holder sine tanker, planer og beslutninger hemmelige. Man kunne fristes til at sige, at han med så mange spar på bordet udtænker en psykologisk udmattelseskamp.
Hjerter knægt viser to forskellige tolkningslag. Som det første kort repræsenterer det Ukraine. Ukraine har en nærmest religiøs national betydning for Putin og er efter hans opfattelse en del af den russiske folkesjæl. Blodets bånd flyder mellem Ukraine og Rusland. Men han opfatter også den ukrainske ledelse af landet som naiv, urealistisk og farlig for Rusland (hjerter knægt klemt mellem mange spar). En situation han vil ændre på. Putin vil gerne have kontrol (spar dame) over Ukraine. Den anden side af hjerter knægt viser at Putin “leger” med vesten. Han forsøger at sætte en kile (spar 3) ind og destabilisere NATO og Vesten. Putin har fuld kontrol (spar dame) over, hvad han gør. Spar 3 er et angrebskort, men med så mange lige tal: 10, 12 og 6 er det sandsynligt at hans tanker mere går på at opskræmme Ukraine, Vesten og NATO og fremprovokere en ekstrem situation end at sætte en invasion i gang. Spar 10 er et dystert kort som ikke er bange for at gå til ekstremer. Spar 10 er en magtdemonstration. Putin vil gå helt til den yderste “grænse” om nødvendigt. Han har tænkt alle mulige scenarier igennem.
Spar 10 symboliserer også NATO. Nogle læsere vil måske studse over, hvordan spar 10 kan være NATO? Men er NATO da en fredsbevægelse? Nej – det er en militær organisation.
Putin er særdeles bekymret over NATO’s indflydelse på stabiliteten i Rusland og Putins magtposition, hvis Ukraine skulle blive medlem af NATO.  
Der er en ingen tvivl om at Putin mere frygter NATOs indflydelse end enkelte vestlige magter. Spar 10 er et powerfuldt kort, men den snedige spar dame afslutter oplægget. Så på sin vis kontrollerer Putin NATOs skridt. Han er på en måde hele tiden et skridt foran. For Putin er det i højeste grad et psykologisk spil.
Bundkortet i kortstakken er endnu en spar – nemlig spar 6. Han forsøger at skubbe NATO og Vesten ud ad en vej, hvor de ikke kan vende om. Mon hans tanke i virkeligheden er at forberede et kommende scenarie, hvor NATO og Vesten er placeret et sted, hvor han gerne vil have dem? Svaret kender kun Putin selv.

Skrevet 13. februar 2022

Viste kort: Altenburger Spielkarten, Königin, 1970